מזונות וגידולי השדה הטריים
המציאות שלנו שטופת הפרסומת משתמשת במילה "טרי" בקלות יתרה, אולם בפועל רוב המוצרים שהחברות המסחריות מפרסמות לחלוטין – אינם כאלה. על פי החוק מזון יסומן במילה "טרי" "עקב תכונתו כבלתי מעובד, אם הוא מזון גולמי וכן אם לא הוקפא או נחשף לעיבוד תרמי או תהליך שימור כלשהו. יחד עם זאת התקן הישראלי מתיר לכנות מוצר במונח "טרי" גם אם עבר תהליכי עיבוד מסוימים. לכן מוצר מזון שמסומן כטרי, ואינו ירקות ופירות – יש סיבה לחשוד שהוא אינו טרי.
מוצר – מזון מעובד, הוא לרוב פוגע בבריאות ובסביבה
מזונות מעובדים אינם אוכל, אלא מוצרים שיצאו מהמפעל. גם מזונות שנראים לנו כאילו נקטפו זה עתה מהעץ. גם ירקות קלופים ושטופים שאנו קונים בחנויות נוחות, ובטח הארוחה הקפואה להכנה מהירה המכילה אבקת רוטב, פסטה מיובשת וקציצות מוכנות. ייצור תעשייתי של מזון מוביל לשינוי צורתו, טיבו או איכותו של המזון.
מאז המהפכה החקלאית שהתרחשה לפני כ 10000 שנה התרחקנו מאד ממקורות המזון שלנו עד כדי כך שבימנו רוב האנשים אוכלים מעובד – החל בלחם ופסטה, דרך מוצרים קפואים, גבינות ונקניקים וכלה בסלטים קנויים, חומוס וטחינה. למעשה, מדובר בכל מה שרשימת הרכיבים שלו ארוכה וכוללת יותר מרכיב אחד. המוצרים האלה אינם מזינים, הם מכילים חומרים שממש לא צריכים להיכנס לגוף שלנו, כמו משמרים, מייצבים, מתחלבים, חומרי טעם וריח, צבעי מאכל והרשימה עוד ארוכה. הם לכאורה נמצאים באותם מוצרים בכמויות קטנות, אך הם מצטברים בגוף, כיוון שהוא אינו יודע לפרק אותם, וגורמים לנזקים לבריאות.
סקר של "מכון שריד" שנערך בקרב 500 ילדים מצא כי81% מהם אוכלים חטיף מלוח אחד לפחות ביום. ו87% – אוכלים לפחות חטיף מתוק אחד ביום.
חלק מתהליכי היצור של המוצרים הללו או של האריזות שלהם – מכילים חומרים מסוכנים, שפוגעים בבריאות שלנו בסביבה. בפרויקט שלנו שקט תעשייתי אשר בדק עשרות רבות של מפעלים, ביניהם מפעלי מזון מצאנו מפעלים שמזהמים באופן קבוע את הסביבה, תוך כדי יצור המוצרים שלהם, כך למשל – מפעלי זוגלובק וגם המפעל השני שלהם בשלומי והמשחטה שלהם, טבעול, סנפרוסט, מילוטל, נופת דגן, גלידות שטראוס, תנובה ועוד – או יצור האריזות שלהן, גם גורמים נזקים רבים לסביבה ולבריאות: מפעל אמיד דוד, ש.לרנר, ועוד.
אז מה אנחנו ממליצים?
לאכול הרבה ירקות ופירות טריים, עלים ירוקים, קטניות מונבטות, דגנים מלאים (לא קמח), אגוזים, שקדים ושומנים מהצומח – אלה מזונות בריאים ומזינים המכילים ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. כך נגן על הבריאות והאיזון של הגוף שלנו ושל עולמנו בכלל.