דיון בועדת הפנים של הכנסת – מחקר אפידימיולוגי במפרץ חיפה 8.2.16

היום התקיימה ישיבה דחופה בועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אשר דנה בממצאי המחקר האפידמיולוגי המדאיג בעניין זיהום האויר במפרץ חיפה.

בתחילת הדיון דיבר פרופ' פורטנוב, ראש צוות המחקר באוניברסיטת חיפה על מחקר הניטור האפידימיולוגי במפרץ חיפה, והסביר על אילו נתונים התבססו המודלים שהורצו. בהמשך הסביר על כך שהממצאים מראים שגם בסרטן ריאות, לימפומה, אסטמה והיקף ראש ומשקל בתינוקות רואים שממוצעי המטרופולין חיפה די זהים למטרופולינים חדרה ותל אביב, אלא כשבודקים את הנתונים ברזולוציות של שכונות ואזורים קטנים רואים בבירור "נקודות חמות" דומות לגבי כל התחלואות, בתוך מפרץ חיפה.

לאחר ההבהרות שנתן בוריס למידע שהתפרסם בתקשורת ניתנה רשות הדיבור לפרופ' איתמר גרוטו, ראש בריאות הציבור במשרד הבריאות שאמר כי נתוני שכיחות הסרטן, מחלות לב ואסטמה הגבוהים בנפת חיפה לעומת ממוצעים ארציים, ידועים מזה שנים באופן מובהק. היכולת לקשור את נתוני התחלואה לזיהום אוויר לא הייתה בידי המשרד עד שנת 2013 ורק בעקבות בקשת בתי הזיקוק לתוכנית בנייה חדשה נדרש מהם לממן מחקר אפידימיולגי נרחב.

בהמשך הדיון עלו הערות לגבי השאלה למה רק עכשיו, כיצד יכול להיות שמשרד הבריאות לא החל במחקר כזה על סמך נתוני התחלואה שיש בידיו כבר שנים אלא חיכה שבתי הזיקוק יבקשו להתרחב בכדי לבצע מחקר שכזה.

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי ושר הבריאות, יעקב ליצמן, הודו כי יש בעיית זיהום אוויר מוכרת במפרץ חיפה ולא צריך להיות חוקר בשביל להבין שתעשייה מזהמת את האוויר וזיהום אוויר גורם לתחלואה מוגברת. כמו כן הם יצאו בהודעה כי מעכשיו עובר המחקר מידי איגוד ערים חיפה לידי המשרדים הגנת הסביבה ובריאות, בטענה כי למדינה יש מספיק כסף לממן מחקר שכזה ואין צורך שיהיו גורמים מממנים עם אינטרסים כלכליים במשוואה. לפני כן אמר גבאי כי הוועדה שמלווה את המחקר זו וועדה שאנחנו הרכבנו ויושבים בה אנשים ממשרד הבריאות ומהמשרד להגנת הסביבה ואנשי אקדמיה שאנחנו מינינו.

חבר הכנסת, דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית של הכנסת, תקף את השאננות ביחס למפרץ חיפה: "נתונים רשמיים של מדינת ישראל מלמדים על עלייה דרמטית בתחלואת סרטן ובמחלות אסתמה באזור מפרץ חיפה. במשך שנים מישהו נרדם בשמירה והיה גם מישהו שהרדים בשמירה. אמרו לנו יותר מדי פעמיים ש-'הכל בסדר', אבל הכל לא היה בסדר".

שידור הישיבה במלואה

 

תגובת ארגון אזרחים למען הסביבה לדיון: "מדינת ישראל וגם יו"ר ועדת הפנים מעדיפים מצב של עיניינים כרגיל – נחכה לתוצאות המחקר, במקרה הטוב נצליח לקבור אותו ולהמשיך הלאה, בעיקר להחזיר את השקט למפרץ חיפה. המסלול הזה מוכר לכולנו היטב מכל ה 15 שנים האחרונות. מה שחמור הוא שההתנהלות הזאת גורמת למותם של אלפי תושבים ולמחלות של עוד אלפים אחרים, למחיר אנושי כבד שתושבי מפרץ חיפה [ולא העיר חיפה], משלמים על מזבח כלכלת ישראל"

המכתב ששלחנו לשר הבריאות – הטיפול (או חוסר הטיפול) של משרד הבריאות בתחלואה הנגרמת מהזיהום במפרץ חיפה, 11.2.16

 

 

 

במשרד הבריאות מודים: "מצאנו עודף תחלואה בסרטן ואסטמה", 8.2.16 , חדשות 2

ועדת הפנים דנה בממצאים המדאיגים שנחשפו בתחקיר חדשות 2 של המחקר על השפעות זיהום האוויר באזור חיפה. בכיר במשרד הבריאות: "יודעים כבר זמן לא מעט על עודף תחלואה במספר מחלות בהשוואה לנתונים ארציים"

 

בכיר במשרד הבריאות: "יותר סרטן ויותר אסטמה בחיפה", 8.2.16, עומרי אפרים, Ynet

שר הבריאות מנסה להקטין את עוצמת בעיית זיהום האוויר במפרץ, אבל פרופ' איתמר גרוטו – בכיר במשרד – הבהיר את עומקה בדיון בוועדת הכנסת. "יש עודף של אסטמה אצל ילדים בחיפה, ועודף מחלות לב. הגענו למסקנה שהמצב לגבי הסרטן אינו מקרי", אמר. השר אבי גבאי על הממצאים בנוגע להיקפי ראש מוקטנים בקרב תינוקות באזור: "אם זה נכון, צריך לסגור את כל התעשייה"

בכיר במשרד הבריאות מודה: עודף תחלואה בסרטן בחיפה, 8.2.16, יערה שפירא, גלי צה"ל

הזיהום במפרץ חיפה: בדיון מיוחד אמר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות כי יש בידיו נתונים על עודף תחלואה בסרטן ומחלות נוספות במפרץ חיפה

ועדת הפנים והגנת הסביבה דנה בסערת הזיהום במפרץ חיפה. פרופסור איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות: "בחיפה יש עודף תחלואה של 15% בעוד שבתל אביב 8%-10%". יעקב ליצמן: "המחקר הוזמן על ידי בז"ן"

 

קחו אוויר ותירגעו, 11.2.16, קרן צוריאל הררי, כלכליסט

יותר מ־30 שנות מחקר, יותר מ־70 דו"חות ומחקרים, מאות נתונים מבהילים על הקשר בין הזיהום באזור חיפה לתחלואה של התושבים בסרטן, מחלות נשימתיות, דם ולב. מוסף כלכליסט צלל עמוק אל כל אלה כדי לנסות להבין איך המפעלים המזהמים, אוכפי החוק וגם התושבים יכולים להמשיך לעצום את ארובות העיניים

 

 

 

לקריאת המידע המלא:

הסערה במפרץ חיפה

שתף

עוד באותו עניין

חדשות

סיכום פעילות העמותה בתקופת המלחמה

  אנחנו עוקבים מאז תחילת המלחמה אחר ההשפעות שלה גם ברמה המקומית, ובפרט על תפקוד הרשויות המקומיות הערביות. עבדנו בתקופה זו בתחומים אלו: ניטור ומעקב