מיכאל מירו, וצוות קול ישראל הגיעו לחיפה לשדר שעתיים מלאות – על המפרץ ותחלואיו מזוויות מבט שונות
להאזנה לשידור המלא
ציטוטים נבחרים
עמוס ג'ינו, תושב נווה יוסף: "אנחנו נמצאים במיקום כזה, שבימים מסוימים אנחנו פשוט לא יכולים לנשום"
עליזה ברקן, פעילה : "הרחבת הנמל, הרחבת בז"ן וההתעלמות מהתושבים זו מכת מוות"
רותם כבסה, עיתונאית : "אנחנו נמצאים השנה בתהליך של התעוררות ציבורית ותקשורתית. אנשים מתחילים להבין שיש כאן בעיה אמתית…זוהי מלחמת קיום"
ד"ר עינת קליש רותם, חיים בחיפה : "נמל הדלקים ישרת בעיקר את בז"ן שיגדילו את מכסות הייצור שלהם. כבר היום אנו יודעים ש40% מהתזקיקים שלהם הולכים לייצוא. אם באמת חיפה הייתה מוכרזת כעיר מוכת זיהום יכול להיות שהיו חושבים פעמיים לפני שהיו מאשרים את התוכניות העתידיות הללו"
בועז גור, חיים בחיפה : "עצוב לראות איך הזיהום מכה בצורה החזקה ביותר איפה שהעוני הוא הקשה ביותר. התמונה הפסטורלית של הנוף החיפאי מסתירה מציאות נורא קשה"
נעמי כספי, סגנית ראש עיריית נשר : "זו הפעם הראשונה שהמדינה מודה שיש קשר בין הזיהום באזור לבין התחלואה"
שמואל גלברט, הקואליציה לבריאות הציבור : "כאחד שלקח חלק בתכנון חלק מהמפעלים פה במפרץ אני יכול לומר לך שמבחינת התעשייה, התעשייה מיצתה את עצמה בחיפה, התעשייה רוצה להתפתח אבל כאן היא לא יכולה לעשות זאת"
ירון חנן, הירוקים בחיפה : "על ראשי הערים להוביל כמה מהלכים: ראשית, הכרזה של חיפה כעיר מוכת זיהום. שנית, לסלק את החומרים המסוכנים מן האזור- רבים מן המפעלים אשר יושבים על קו שבר יגור שבמקרה של רעידת אדמה יכול להוות סיכון עבור האזור כולו. בנוסף, כל תכנית להרחבה צריכה להיעצר עד שלא יטופל הזיהום הנוכחי. כך, בהדרגה תוך 15 שנים לא יהיו עוד מפעלים באזור ויחליפו אותם מקומות תעסוקה נקיים"
שלמה כץ, מנהל מחוז חיפה המשרד להגנת הסביבה : "ישנם ארבע נושאים מרכזיים שיש לעבוד עליהן: לשנות את מארג הדלקים ולעבור לגז טבעי, לשנות טכנולוגיות ולעבור לטכנולוגיות מתקדמות יותר, להתקין מתקנים שיפחיתו את זיהום האוויר ותחזוקה שוטפת למניעת תקלות מסכנות חיים. מפעלים שלא יעמדו בתקנים לא נהסס לסגור אותם"
יונה יהב, ראש עיריית חיפה : "אנו חייבים לשלב ידיים, אין הם ואנחנו…נעשו הרבה דברים להורדת הזיהום, 30% מהזיהום ירד, אבל זה לא מספק אותי אני רוצה לראות ירידה של 70% ואפילו 100% והדבר יכול להיות אך ורק בשיתוף המדינה"
ליהי שחר, פעילה : "אם הייתי אומרת לך שבאופן קבוע יש כאן מפעל שיש בו תקלות וזיהומים חריגים בכל שבוע, אנחנו יכולים לראות עשן שחור מיתמר, ועדיין הוא פעיל מאוד ואף שוקלים את הרחבתו – איך זה ייתכן ? "
פעילה שחלתה בסרטן (בעילום שם) : "כל הרופאים שפגשתי בתקופת המחלה שלי הסבירו לי כי סוג הסרטן שהיה לי, סרטן לימפומה הוא אינו תורשתי אלא יכול להיגרם כתוצאה מזיהום"
גלית גפן, מגמה ירוקה: "הייתי רוצה לראות יותר התעוררות, 500 איש בהפגנה זה לא הרבה כאשר מספר התושבים שנפגעים מהזיהום הוא קרוב למיליון"
ארז גור, פעיל: "המשרד להגנת הסביבה והרשויות זורים חול בעיני הציבור"
מוטי בליצבלאו, הקואליציה לבריאות הציבור : "מה על האוכלוסייה לעשות בזמן סכנה? – אין שום הכנה להתגוננות מפני אירוע של תקלה פה באחד המפעלים"
ליאורה אמיתי, מנהלת הקואליציה לבריאות הציבור : "המפעלים הם אלה שמדווחים על החריגות, אין עליהם פיקוח של המדינה. הסיבה להצטרפות למאבק של גורמים רבים כמו יונה יהב וראשי ערי המפרץ, הם הפרסומים של גורמי התקשורת המרכזיים. תודה לכם".
חדשות
סיכום פעילות העמותה בתקופת המלחמה
אנחנו עוקבים מאז תחילת המלחמה אחר ההשפעות שלה גם ברמה המקומית, ובפרט על תפקוד הרשויות המקומיות הערביות. עבדנו בתקופה זו בתחומים אלו: ניטור ומעקב